163470.jpg

500 g kuivattuja herneitä
2-3 l vettä
2 sipulia
2 kasvisliemikuutiota
1 pussi kalkkuna-/kinkkusuikaleita
pippuria

Ruoanlaittoa edeltävänä iltana perkaa herneet isoon kattilaan. Ota herneiden joukosta pois huonon näköiset herneet, puolikkaat, kuoret... Laita puolet vedestä herneiden päälle ja jätä herneet likoamaan yön yli.
Lisää loppu vesi, kasvisliemikuutiot, silputut sipulit, pippurit ja halutessasi porkkanaraastetta. Keittele keittoa miedolla lämmöllä parin tunnin ajan, kunnes keittiön valtaa hernekeiton tuoksu ja keitto rupeaa nyttämään hernekeitolta. Lisää keittämisen aikana vettä, jos keitto muuttuu liian "kiinteäksi". Säädä siis veden määrää oman makusi mukaan. Lisää keittämisen loppuvaiheilla kalkkunasuikaleet (tai kinkkuvastaavat tai paistettu jauheliha tai jokin keittoliha).