73339.jpg

Vasemmalla kypsiä munkkeja ja oikealla vielä raakoja munkkeja.

73338.jpg

Öljyssä kypsyviä munkkeja.

Taikina:

5 dl maitoa
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
1½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 munaa
13-14 dl jauhoja
1 dl sulatettua voita

Lisäksi:
Öljyä paistamiseen
Sokeria

Lämmitä maito kattilassa hieman kättä lämpimämmäksi. Sekoita joukkoon munat, suola, sokeri ja kardemumma. Jatka vispilällä sekoittamista ja lisää joukkoon jauhoihin sekoitettu hiiva. Jatka jauhojen lisäämistä ja alusta taikina käsin. Lisää sulatettu voi loppuvaiheessa ja jatka taikinan alustamista tasaiseksi. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle. Itse annoin taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta pieniä pyöreitä pullia ja annan niiden kohota esimerkiksi leivinpaperin päällä liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Kypsennä munkit kuumassa rasvassa (itse käytin rypsiöljyä) kauniin ruskeiksi noin viiden minuutin ajan. Kääntele munkkeja kypsymisen aikana. Nostele munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Kierittele vielä lämpimät munkit sokerissa.

Tarjoile jäähtyneet munkit vapun kunniaksi siman kanssa.

Huomioitavaa:

Valitse munkkien paistamiseen paksupohjinen rautapata tai emalikattila. Laita rasva aina kuivaan kattilaan, sillä pienikin määrä vettä saa rasvan roiskumaan. Rasvaa on sopiva määrä, kun munkit mahtuvat "uimaan" siinä noin 5 cm korkeudella pohjasta. Varaa esille myös kattilan kansi (tarvitset sitä palon tukahduttamiseen, jos rasva roihahtaa palamaan!).
Kokeile rasvan kuumuutta pienellä taikinapalalla. Lämpötila on sopiva, kun se alkaa heti poreillen kiehua.  Asteita on silloin noin 180. Jos öljy on liian kuumaa, taikina pala ruskistuu heti ja öljy alkaa savuamaan.  Jos öljy puolestaan on liian kylmää, munkit kypsyvät hitaasti ja niihin imeytyy liikaa rasvaa.
Laita kerrallaan kattilaan vain muutama munkki, sillä liian suuri määrä jäähdyttää rasvan.
Samaa öljyä voi käyttää 2-3 kertaa. Anna öljyn jäähtyä, siivilöi se ja kaada pulloon. Säilytä pulloa viileässä. Jos et halua käyttää öljyä uudestaan, jäähdytä se ja kaada pulloon. Pullon voit laittaa sekajätteeseen. Öljyä ei saa kaataa viemäriin.